backgr


kleurenmuur
hieruwlogo
home
wat kan je bij ons doen
onze missie
geschiedenis
vrijwilliger worden
gastenboek
contact
skyline
donatie
boer floor met paart
boer dirk en boerin jessica
afscheid
in gesprek met marijnissen
dik varken met floor
kleien
boer floor aan het hek
boer geeft de fles
spiegelindex
Sneeuwballen gooien op herten - gebruik je muis voor dit spel
Ruim 35 jaar geleden……

Voordat de totaal uitgewoonde flat rondom De Gliphoeve in 1983 werd gerenoveerd, was er in de buurt enorm veel leegstand. In de jaren 70 begon buurtbewoner Floor Doll, de door de bewoners achtergelaten kippen te verzamelen. Wat begon met één kip groeide uit tot een echte kinderboerderij midden tussen de hoogbouw in de Bijlmer. In 2009 ging Boer Floor zijn droom achterna en kocht een klein boerderijtje in Duitsland. Dit betekende dat De Gliphoeve zonder beheerder kwam te zitten en de boerderij dreigde met de grond gelijk gemaakt te worden.

De Gliphoeve was altijd een begrip in de buurt en iedereen was het erover eens dat dit unieke plekje niet verloren mocht gaan. Na een lange periode van onzekerheid bleek Stichting WerkWijs de oplossing voor dit probleem te zijn.website scroll rechtsOp 2 december 2009 werd De Gliphoeve, dankzij de inspanningen van het stadsdeel Zuidoost en Stichting WerkWijs, feestelijk heropend. De boerderij moest weer een plek worden voor en door de buurtbewoners. De Gliphoeve heeft nu ook een nieuwe functie. Werkwijs combineert de functie van buurtboerderij met die van leerwerkbedrijf voor jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt.
Waar komt de naam De Gliphoeve vandaan? De flats rondom De Gliphoeve heetten vroeger Gliphoeve 1 (nu Geldershoofd) en Gliphoeve 2 (nu Gravestein). De bovenstaande foto geeft het beeld van de gerenoveerde flat. De naamsverandering van beide flats werd begin jaren ’80 gedaan om het negatieve imago rondom de flats tegen te gaan.  
Boer Floor werd geld geboden om de naam van de boerderij te veranderen.
Dat zag hij echter niet zitten. Daarom heet de Gliphoeve nog steeds
de Gliphoeve!
eindgoed algoed
leuk weetje
in het nieuws
in het nieuws
in het nieuws
in het nieuws

BIJLMERMEER - Boer Floor (62) stopt met het runnen van kinderboerderij De Gliphoeve. 'Ik heb een kunstknie, ben oud en waggel als een eend', zegt boer Floor. Hij heeft met zijn vrouw Wil een boerderij gekocht in Duitsland. Daar gaan ze wonen en ze nemen een paar dieren mee. Het is nog niet bekend wat er met de kinderboerderij gaat gebeuren. De buurt zal de kinderboerderij erg missen. 'Ik geef de kinderen die met een lege maag naar school gaan een snee brood. Ook kwamen kinderen hier huiswerk maken. Ze konden kiezen of in het trappenhuis van de flat zitten of naar de kinderboerderij gaan. Tachtig procent van de kinderen die hier kwamen is goed terecht gekomen.(lees verder)

AMSTERDAM - Kinderboerderij de Gliphoeve in Zuidoost is gered van de sloophamer. Plannen de boerderij en de omliggende grasveldjes in te ruilen voor een parkeerplaats, zijn van de baan. De kinderboerderij, bij station Ganzenhoef, maakt na de vakantie een doorstart. Dat leek er lange tijd niet in te zitten. Nadat 'boer Floor', die de Gliphoeve dertig jaar heeft beheerd, begin dit jaar was gestopt, leek het erop dat de boerderij zou verdwijnen. Voor een nieuwe beheerder was geen geld en vrijwilligers om de boerderij draaiende te houden, waren niet te vinden. Inmiddels heeft de gemeente ingestemd met plannen het beheer over te dragen aan de stichting Werkwijs. Die wil op de boerderij leer/werkplekken creëren voor kinderen met een beperking.(lees verder)
Stichting WerkWijs vond de perfecte opvolger voor Boer Floor in Boer Dirk. Boer Dirk werd al snel het gezicht van De Gliphoeve met zijn typerende gele klompen en een pet op zijn hoofd. Ook won hij de harten van vele buurtbewoners in de drie jaar dat hij werkzaam was voor WerkWijs. Samen met Boerin Birgit zwaaide hij de scepter over De Gliphoeve. Tot ieders verdriet werd Boer Dirk begin 2012 ernstig ziek en overleed op 23 augustus dat jaar.  Wat een mooie wending geeft aan dit verdrietige verhaal is dat zijn zoon Thijs de geliefde baan van zijn vader heeft overgenomen. Samen met Boerin Birgit runt Boer Thijs de boerderij.

 

Circa 4 jaar geleden verhuisde boer Floor, beroemd beheerder van kinderboerderij De Gliphoeve, naar het dorp Krautscheid in de Eifel. Met vrouw Will en een deel van de levende have. Aan de rand van het dorp had de eigenaar van een cafe-restaurant de oude boerderij in het dal aangewezen waar boer Floor tegenwoordig woont. ?De man met de lange baard. Eenmaal beneden en binnen blijkt dat de baard grotendeels is verdwenen. Getrimd, in het kader van het kerstdiner dat Floor en Will voor het eerst sinds heel veel jaren samen hebben doorgebracht. ?Er schoven altijd mensen aan voor het eten, ook met kerst,? zegt Floor. ?Vaak zaten we wel met twintig man aan tafel. Gezellig vonden we dat. Nu hebben we hier met zijn tweetjes aan een lange tafel zitten fonduen. Ook leuk hoor.? (lees verder - type 'boer floor' in het zoekveld van het archief)

Boer Floor glipt de buurt uit
Gered van de sloophamer
De boer en de boerin
Hoe gaat het nu met boer Floor?

punt