Over de Gliphoeve
Dierenwelzijn
Kinderboerderij De Giphoeve heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Klik op dierenwelzijnsbeleid om te lezen hoe wij over dierenwelzijn denken.
Geschiedenis
Voordat de totaal uitgewoonde flat rondom De Gliphoeve in 1983 werd gerenoveerd, was er in de buurt enorm veel leegstand. In de jaren 70 begon buurtbewoner Floor Doll, de door de bewoners achtergelaten kippen te verzamelen. Wat begon met één kip groeide uit tot een echte kinderboerderij midden tussen de hoogbouw in de Bijlmer. In 2009 ging Boer Floor zijn droom achterna en kocht een klein boerderijtje in Duitsland. Dit betekende dat De Gliphoeve zonder beheerder kwam te zitten en de boerderij dreigde met de grond gelijk gemaakt te worden.
De Gliphoeve was altijd een begrip in de buurt en iedereen was het erover eens dat dit unieke plekje niet verloren mocht gaan. Na een lange periode van onzekerheid bleek Stichting WerkWijs de oplossing voor dit probleem te zijn.
​
Gliphoeve gered
Op 2 december 2009 werd De Gliphoeve, dankzij de inspanningen van het stadsdeel Zuidoost en Stichting WerkWijs, feestelijk heropend. De boerderij moest weer een plek worden voor en door de buurtbewoners. Met Stichting Werkwijs kreeg De Gliphoeve een nieuwe functie, namelijk een combinatie van buurtboerderij met een leerwerkbedrijf voor jongeren en (jong)volwassenen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.
Stichting Werkwijs
Stichting WerkWijs is een belangenorganisatie die zich sinds 2005 richt op het bevorderen van de maatschappelijke integratie en arbeidsparticipatie van jongeren met een arbeidshandicap, en dan in het bijzonder jongeren met een (licht) verstandelijke beperking in combinatie met gedragsproblemen. Dit doet zij via het (job)coachen van jongeren en via (begeleide) leerwerkplekken op De Gliphoeve, een groene ontmoetingsplaats en buurtboerderij middenin de Bijlmer, die WerkWijs sinds 2009 exploiteert. Op De Gliphoeve is de doelstelling van WerkWijs inmiddels breder geworden en gaat het om het voorkomen van uitsluiting van groepen mensen, omdat ze niet kunnen leren in een klaslokaal, omdat ze geen startkwalificatie kunnen halen, omdat ze geen sociaal netwerk hebben, omdat ze een beperking hebben, omdat ze (kans)arm, eenzaam, oud of ziek zijn. Stichting WerkWijs is ervan overtuigd dat iedereen recht heeft op een veilige haven en dat iedereen mee moet kunnen doen. Wij geloven in de rust en heilzame werking van de natuur. Wij gaan uit van iemands mogelijkheden, en niet van beperkingen. WerkWijs wil kinderen, jongeren en volwassenen ervaringen en vaardigheden meegeven en leren op eigen benen te staan.
Word donateur
De subsidie van stadsdeel Zuidoost dekt ongeveer de helft van onze kosten. Daarom zijn wij altijd op zoek naar donateurs en sponsormogelijkheden.
Dat kan bijvoorbeeld door onze producten te kopen (van eieren tot verse muntthee uit eigen tuin, een plantenbak gemaakt door onze jongeren als relatiegeschenk), of een dier te adopteren.Verder organiseren wij teamuitjes voor bedrijven, organiseren wij dierenlessen op verzoek, we bieden vergaderruimte aan en kinderen kunnen hun verjaardag bij ons vieren. Vraag naar de mogelijkheden via: kinderboerderij.gliphoeve@gmail.com
Ook kunt u een bedrag overmaken naar: Stichting WerkWijs NL47 INGB 0005 8245 09 o.v.v. Donatie.